Doa Yasin Untuk Memisahkan

Doa Yasin Untuk Memisahkan


Ini adalah panduan teoretis Ratib Yasin.

Panduan ini merangkumi beberapa topik:

 • Tatacara mengaji surah Yasin
 • Tahlil Yasin beserta maksud
 • Adab sesama membaca Yasin
 • Kurnia mengerjakan Yasin

Jikalau kamu memerlukan panduan lengkap berkaitan Yasin, maka inilah yang anda perlukan.

Marilah kita mulakan..

Isi Peranakan

 • Tatacara Membaca Surah Yasin
 • Wacana Surah Yasin (Alih huruf Rumi)
 • Bacaan Tahlil Yasin
  • Doa Yasin N domestik Rumi
  • Pamrih Doa Yasin
 • Adab-Adab Mengaji Surah Yasin
 • Kelebihan Mengaji Surah Yasin

Tatacara Membaca Surah Yasin

Sebelum membaca surah Yasin, hendaklah mengaji referensi-bacaan berikut:

1.
Membaca istighfar sebanyak 3 kali.


 Astagfirullah hal Aazim


2.
Membaca surah al-Fatihah 1 kali.

surah al fatihah


3.

Selawat ke atas Utusan tuhan Muhammad SAW sebanyak 10 barangkali.


 Allahumma solli ‘ala sayyidina Muhammadin wa ‘ala Aalihi wasohbihi wabarik wassalim

Kemudian selepas selesai selawat, terus baca surah Yasin

Pustaka Surah Yasin (Transliterasi Rumi)

Jika sira memerlukan panduan referensi Surah Yasin Rumi, anda bisa ikuti pautan ini:
Surah Yasin Rumi (Kamil)

Referensi Doa Yasin

Setelah radu mengaji Surah Yasin, maka akhirilah dengan bacaan tahmid berikut:

(Audio doa tersuguh pada bahagian penutup doa ini)

doa yasin

Biji pustaka doa kepada Ustaz Ikmal Zaidi Hashim

Doa Yasin Dalam Rumi

Alhamdulillahi Rabbil ‘Aalamin Hamdan YuwaaFi Ni’aMahu WaYuKaaFi’u MaziiDah, Ya Tuhanku LakalHamdu Kama YamBaghii Lijalali WajHika Wa ‘AziiMi Sulthonik.

Allahumma Solli Wassalim ‘Alaa Sayyidina Muhammadin Wa ‘Alaa Aalihi Wasohbihi Ajma’in.

Allahumma Bihaqqi Yasinn.. Wal Qur-Aa-nil hakim, wabimanih tartahu BirriSaalati WannuBuwwati Wal Wilaayati Wal Hidaayati iLaa SirooTikal Mustaqim, Wa Bijamii’i Maa Jaa Abihi Minka Jibrill, TanZiiLal-Azii-Zirra-Him.

WabiHawasSil-HuruuFi Wal Asmaa’it-Tamm-Maati Wabima AzharTa Fil WujuuDi Likulli Maujuudin Minal Aayatil BayyinaaTi, WabiKho-Fiyyi LutFikal Mufarriji ‘An Kulli MahMum, al-Mukhollisi Likulli Madyun, Yaa Mujriyal BiHaaRi Wal ‘Uyunn, Ya Mann KhoZaa-inahu Bainal KaaF-Fi Wan-nun, Wa ‘Aalima Bimaa KaaNa Qabla An Yakun.

WaNas Alukallah-Humma An TasLuka Binaa JaaDData ridhooKa, Wa An Taj’aLaaNa AhLan WaMahallal-lisa’AaDaTika Wa RhgiNaaKa, Wa An Tuyassiro Lana Jamii’Al MuRooDaaTi Wal MathoLiBi, Wan Taj’Al RiDhooKa ‘AnNaa KhoiRo MuSooHiBinn LaNaa WaRoFiqq, Wa An TutLifaNaa Bil JalaaLati Wal Mahabbah, Wa An TamunNa ‘Aalayna Bisur’Atil-iJaaBah.

IsTajiBillah-Humma Du’Aa Anaa Wa Haqqiq FiiKa RaJaa Anaa, Wa AdHilNa Fii HirZi LutFikal-Masunn Bisirri Qaulika InnaMaa AmRuHuu iZaa AraaDa Syaii-An An YaQuuLa-Lahu Kun FayaKun, fa subḥānallażī biyadihī malakūtu kulli syai’iw wa ilaihi turja‘ūn, SubHaaNal-MuNafFisi ‘An Kulli Mahmumm, SubHaaNal-MuNafFisi ‘An Kulli MadYunn, SubHaaNaMan AmRuHuu, iZaa ARaaDa Syai-An An YaQuuLa-Lahu Kun FaYaKun.

Ya MuFarriJal Hummum, Ya MuFarriJu Farrij, Ya MuFarriJu Farrij, Farrij ‘AnNaa HuMuuMaNaa Ya Hayyu Ya Qayyum, Ya DzalJalali Wal Iqramm.

Wasollallahu ‘Alaa Sayyidina Muhammadin, Wa ‘ALaa Aalihi Wasohbihi Wassalam, Walhamdulillahi Robbil-‘AaLaMinn.


Maksud Doa Yasin

Segala puji untuk Allah Tuhan semesta alam, pujian nan patut dan menjajari akan pertambahan segala nikmatNya.

Baca :   Gamis Abu Abu Muda Cocok Dengan Jilbab Warna Apa

Wahai Tuhan kami, untukMu segala apa puji seperti mana memadai kebesaran dan kehebatan kekuasaanMu.

Ya Allah, kami pohon selawat dan salamMu ke atas penghulu kami Nabi Muhammad dan ke atas keluarga serta sahabat Pangeran semuanya.

Ya Sang pencipta, dengan keberkatan Surah Yasin dan kitab Al-Quran yang munjung hikmat dan sesiapa nan Engkau diskriminatif bikin membawa risalah, kenabian, penolong dan petunjuk sebatas Sirat al-MustaqimMu.

Dengan kitab Al-Quran nan dibawa maka itu Malaikat Roh kudus, dan dengan fungsi huruf-huruf dan keunggulan-label nan sempurna yang Engkau miliki dan dengan apa nan Dia perjelaskan internal Al-Quran tentang kewujudan setiap stempel-tanda nan menunjukkan (kewujudanNya), dan dengan limpah kurniaMu dapat

menghilangkan keluh kesah dan dapat menyelesaikan beban hutang.

Wahai Tuhan nan menuntaskan pergerakan laut dan syamsu, Duhai Tuhan nan menjadikan khazanahNya di antara leter kaf dan nun, Tuhan yang Maha Mengetahui sebelum dan setelah sesuatu keadaan.

Kami memohon kepadaMu Ya Allah seharusnya membeberkan ruang keredhaanMu, jadikanlah kami bersatu padu memuji dan memuja kekayaanMu agar Sira permudahkan barang apa kehendak dan tuntutan kami.

Beliau jadikanlah keredhaanMu seumpama teman hidup kami dan dengan limpah kebesaranMu Engkau tunaikan permintaan kami secepat mungkin, perkenanlah ratib kami Ya Allah dan benarkanlah tujuan kami disisiMu dan masukkanlah kami ke dalam rahsia firmanMu.

Sepatutnya ada pekerjaanMu apabila mengkehendaki sesuatu belaka dengan berkata: Kaprikornus, maka jadilah ia.

Maha Asli Tuhan nan mengendalikan setiap sesuatu dan kepadaNyalah Kembali semuanya.

Maha Suci Halikuljabbar yang dapat menghapuskan segala susah hati, Maha Suci Yang mahakuasa yang bisa menyurutkan kesusahan dan Maha Asli Halikuljabbar yang dapat mengamankan beban hutang dan Maha Masif Almalik yang kerjaNya apabila mengkehendaki sesuatu sekadar dengan bercakap: JADILAH, maka jadilah.

Aduhai Sang pencipta nan menghilangkan dukacita, hilangkan, musnahkan. Ya Allah

yang menyenangkan dukacita. Duhai yang menghilangkan, hilangkanlah, Wahai yang menghilangkan, hilangkanlah, hilangkanlah dari kami dukacita.

Aduhai Tuhan Yang Hidup, Nan Kekal dan Yang n kepunyaan mahamulia dan kebesaran.

Dan Allah telah serah pemberian dan kesejahteraan ke atas penghulu kami Nabi Muhammad, anak bini dan sahabatnya. Dan segala penghormatan bagi Tuhan Tuhan semesta alam.

Baca :   Apa Arti Ikhfa Syafawi

Kesusilaan-Adab Membaca Surah Yasin

Terdapat beberapa adab semasa mengaji surah Yasin.

Antara adab-adab berikut adalah:

 1. Bacalah dengan tertib dan
  tartil, iaitu membaca dengan prinsip yang betul sebutan hurufnya, mematuhi apa hukum tajwidnya dan cara bacaannya.
 2. Bacalah dengan perlahan-petak, tidak terlalu laju, fahami isi kandungannya serta dengan keadaan betul-betul dan tawadduk.
 3. Jika mendaras secara berkumpulan, hendaklah dibaca secara serentak dan mengikut imam.
 4. Bersiwak.
 5. Diri berada dalam situasi suci dan nirmala semenjak hadas mungil dan samudra.
 6. Berwuduk atau bertayyamum bagi nan ketiadaan air.
 7. Menjaga kebersihan dan keselamatan kancah.
 8. Mengadap kiblat.
 9. Digalakkan buat bertasbih, beristia’zah dan meminta doa ketika membaca ayat yang berkaitan dengan izzah Sang pencipta SWT, ikab dan rahmat.
 10. Menjauhkan diri berusul bergelak ketawa, bersorakan, mengomong-elok, main-main-main dengan tangan dan mengaram kepada perkara yang menelantarkan detik mendaras al-Quran melainkan perkara yang terdepan.
 11. Mengaram al-Quran kian digalakkan dari mendaras secara hafazan.
 12. Digalakkan untuk mencantikkan suara miring dan wacana.
 13. Menjaga makna sreg setiap
  Ibtida’
  dan wakafnya.
 14. Digalakkan untuk beristia’zah bagi mengulang bacaan ketika rantas, sebagai halnya menjawab salam dan menjawab bersin.

Kelebihan Mengaji Surah Yasin

Kelebihan mengamal surah Yasin adalah seperti berikut:

1. Bersedekah dengan surah Yasin bisa menghindarkan lever nan berkanjang

Ketimbang Abi Ja’far Muhammad kedelai Ali berkata:

Barangsiapa yang mendepati hatinya gentur, maka tulislah ayat يس وَالقُرْءَانِ di dalam bekas argentum yang dicampur dengan Za’faran, kemudian minumlah airnya.


2. Ganjaran membacanya seolah-olah membaca al-Quran sebanyak 10 mungkin

Diriwayatkan oleh pendeta ad-Darimi, Tirmizi, Muhammad polong Nasr dan Baihaqi di dalam kitab Syu’ab al-Imam ketimbang Anas bersuara, Nabi SAW bersabda, maksudnya:

Senyatanya setiap sesuatu itu ada hati dan hati al-Quran itu ialah Yasin. Mana tahu yang membaca surah Yasin, Tuhan tuliskan pahala teks untuknya sebanyak 10 kali wacana al-Quran.

Pater Tirmizi berkata selepas mentakhrijkan hadis ini:

Perkataan nabi ini adalah Gharib, ia enggak diketahui melainkan daripada hadis Humaid bin Abdul Rahman. Dalam sanadnya suka-suka maskulin yang bernama Harun Abu Muhammad iaitu seorang syeikh yang tidak diketahui. Dalam situasi ini, ada riwayad tinimbang Abi Bakar. Oleh yang demikian, tidak jamak untuk melemahkan sanadnya.


3. Diampunkan dosa orang yang membacanya

Diriwayatkan oleh imam ad-Darimi, Abu Ya’la, Tabarani di intern kitab Mu’ajam al-Awsat, Ibnu Mardawaih, Baihaqi di dalam kitab Syu’ab al-Iman, daripada Abu Hurairah, tinimbang Rasul SAW bersabda, maksudnya:

Barangsiapa yang mengaji surah Yasin pada malam hari belaka lakukan mendapat redha Halikuljabbar, diampunkan dosanya pada malam itu

Ibnu Kathir berkata:
“Sanadnya baik”


4. Surah yang meliputi kebaikan di mayapada dan akhirat

Dikeluarkan oleh Ibnu al-Durais, Ibnu Mardawaih, al-Khatib dan al-Baihaqi daripada Abu Bakar al-Siddiq berkata, Rasulullah SAW bersabda, maksudnya:

Surah Yasin dipanggil di dalam Taurat bak al-Mua’mminah.

Adalah menjadikan manusia yang membacanya mendapat maslahat dunia dan alam baka secara global, mendatangkan ketegaran puas ujian marcapada dan akhirat dan membenteng dari kesengsaraan alam baka.

Ia juga dipanggil penghadang dan penuaian, iaitu menghalang berasal kejahatan dan menunaikan setiap hajat kerjakan cucu adam yang membacanya.

Barangsiapa yang membacanya diberikan ganjaran 20 mana tahu mengamalkan haji dan siapa nan mendengarnya diganjarkan sewu Dinar dijalan Allah.

Dan barangsiapa yang menulis kemudian meminumnya, dimasukkan ke n domestik rongga tenggoroknya sebanyak seribu ubat, seribu nur, seribu religiositas, seribu keberkatan, sewu belas kasih dan mendinginkan apa keterlampauan dan keracunan.


5. Surah Yasin kebanggaan Nabi Muhammad SAW

Dikeluarkan oleh al-Bazzar daripada Ibnu Abbas bercakap, Nabi SAW bersabda berkenaan surah Yasin.

Aku sangat mengesir takdirnya surah Yasin ada (dihafaz) di hati setiap khalayak daripada galangan umatku


6. Dikurniakan ganjaran hening syahid.

Dikeluarkan oleh Tabarani dan Bani Mardawaih, rohaniwan Suyuti berkata dengan sanad yang lemau daripada Anas berkata, Rasulullah SAW bersabda:

Barangsiapa yang sentiasa mendaras surah Yasin setiap malam, kemudian meninggal, ia meninggal dalam hal mati syahid.


7. Diberikan kemudahan dan kesenangan

Dikeluarkan oleh Rohaniwan ad-Darimi ketimbang Ibnu Abbas berfirman:

Barangsiapa yang membaca surah Yasin saat Subuh, diberikan kemudahan pada siang harinya setakat ke petang. Dan barangsiapa nan membacanya pada awal malam, diberikan akomodasi pada malamnya hingga ke waktu subuh.


8. Bernasib baik keberkatan dan rahmat kepada sang sirep

Sebahagian ulama berpendapat bahawa dengan mendaras surah Yasin ini segala apa perkara yang musykil akan menjadi mudah dan membaca ke atas orang nan mati dapat menurunkan rahmat dan berkat serta memudahkan hayat keluar bersumber khalayak yang sirep.

Baca :   Gamis Syar I Untuk Orang Gemuk

Daripada Ma’qal kacang Yasar berucap, Rasulullah SAW bersabda:

Bacalah ia pada sosok yang senyap di pematang kamu
– yaitu surah Yasin.

Pater Ahmad rahimallah berkata, kami diceritakan makanya Abu al-Mughirah, Safwan menceritakan kepada kami, berkata yang maksudnya:

Para masyaikh pernah berucap: “Jika dibacakan – yakni surah Yasin – di sisi orang yang mati, kamu dapat meringankannya.

Doa Yasin Untuk Memisahkan

Source: https://akuislam.com/blog/ibadah/doa-yasin/

Check Also

Download Suara Burung Ruak Ruak Jantan Mp3

Download Suara Burung Ruak Ruak Jantan Mp3 Download suara burung ruak ruak pikat betina memanggil …